Diagnosztika

checkÉszrevett egy hibajelet gépjárműve műszerfalán? Netán a motor hibáját jelző jel világít a műszerfalon? Keressen fel, és megmondom a hiba okát.

Minden computerrel rendelkező gépjármű rendelkezik hibajelző lámpával. Ez a műszerfal közepén helyezkedik el feltűnő helyen, legtöbb esetben sárga vagy piros. Ha ezt a jelzést látja folyamatosan világítani az azt jelenti, hogy valami nem megfelelően működik az autóban. A check lámpa nem véletlenül villan ki. Ilyenkor a lehető legrövidebb időn belül ellenőrizni kell az okát, ezzel meg lehet előzni a motor esetleges súlyosabb károsodását.

Ennek a hibának a megállapításához szükséges a hibakód olvasó vagy autódiagnosztikai műszer. Ezekkel a műszerekkel megállapítható és ezek után kijavítható a hiba.

A hibakiolvasás után fontos a javított, tehát nem aktuális hibák törlése, így a később jelentkező hibák gyorsan azonosíthatók és javíthatók. Korábban egy próbalámpával lehetett a hibát keresni, de ma már a modern számítógépes rendszerekkel felszerelt autók javításához gyári autódiagnosztikai műszerek kellenek.

Az autódiagnosztikai rendszerekkel az alábbi problémák felderíthetők és orvosolhatók:

Hibatároló olvasás-törlés
Adatblokk-olvasás
Beavatkozó-teszt
Alapbeállítások (gyújtáspont-, diesel befecskendezés-kezdet)
Szerviz nullázás
Vezérlőegység kódolás
Teljeskörű, szakszerű javítás

check_4